Следвайте Гласове в ТелеграмСъветът за електронни медии отказа да допусне в

...
Следвайте Гласове в ТелеграмСъветът за електронни медии отказа да допусне в
Коментари Харесай

СЕМ отхвърли искането за оставка на председателя Соня Момчилова

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Съветът за електронни медии отхвърли да допусне в дневния си ред искане за оставката на Соня Момчилова като ръководител на институцията.

Предложението беше направено от Пролет Велкова и е подкрепено от Симона Велева - и двете сложиха проблема поради " тежко уронващите престижа на Съвет за електронни медии " изказвания на Момчилова в изявление за YouTube-канала на Асен Генов.

" Тези позиции влизат в спор с духа на Закона за радиото и малкия екран, копрометират освен позицията на ръководителя на Съвет за електронни медии, само че и на всички останали членове на регулатора. Компрометират към този момент рисково и самата концепция за регулация. Тези позиции бяха наказани от правозащитници, публицисти и провокираха скандал с три страни - Украйна, Съединени американски щати и на Министерство на външните работи на България ", споделя Пролет Велкова, представена от в. " Сега ".

Искането за смяна в дневния ред обаче бе отхвърлено с 3 на 2 гласа.

В нейна поддръжка гласоподаваха някогашният кореспондент от bTV Габриела Наплатанова и Галина Георгиева, както и самата Момчилова. Момчилова и Наплатанова бяха назначени през 2022 година от президента, а Георгиева е член на Съвет за електронни медии от 2019 година след номинация на ГЕРБ и с поддръжката на Движение за права и свободи. 

Единствените гласове с искане за оставка на ръководителя са от членовете на Съвет за електронни медии, излъчени от парламентарната квота с номинации от " Демократична България " и " Продължаваме промяната ".

Момчилова отговори, че няма да подаде оставка и няма да се оправдава, само че въпреки всичко взима думата, защото дължи обяснение на сътрудниците си. Председателят на регулатора съобщи, че въпросът за дезинформацията й бил заложен освен като член на Съвет за електронни медии, а и в персонално качество и като публицист. " И тогава аз споделих това, което са споделили и още доста хора- че в една война истината първа пада изумена и че има двупосочна дезинформация. Мисля, че това е най-нормалното нещо, което мога да кажа като публицист ", заключи Момчилова. Тя сподели още, че единствено е загатнала името " Буча " и че " нищо повече не съм допълнила ". " По тази тематика имаше доста тълкования, вариации, спекулации, по тази причина я показах ", приключи ръководителят на Съвет за електронни медии.           

След изявлението на Момчилова на 19 юни посолствата на Украйна и Съединени американски щати разпространиха позиции по отношение на думите й за Буча. Украинското посолство разяснява, че смята изказванията на Момчилова във връзка Бучанската покруса за неприемливи и манипулативни. 

Посолството на Съединени американски щати прикани българите да не се подлъгват от лъжите на съветската агитация. 

Това не е първият случай, в който Пролет Велкова и Симона Велева желаят оставката на Момчилова. Предишният път основанията бяха за разпространение на   " антидемократична агитация " и " кремълски опорни точки ". Искането им още веднъж не бе признато и още веднъж с гласовете на самата Момчилова, Наплатанова и Георгиева.


 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР